Hogere temperaturen, langere avonden, borreltijd… de zomer vraagt om een frisse, verkoelende wijnen. Krijg je dit enkel voor elkaar door ijsblokjes aan je wijn toe te voegen? Of zijn er ook nog andere manieren om aan een heerlijk koel glas wijn te komen?
Wijn drinken in de zomer
Door de stijging van de buitentemperatuur verandert onze smaakbeleving. Dat temperatuur invloed heeft op de smaak van wijn, beschreven we al in een eerder blog. Maar in de zomer merk je dit pas echt. De vollere, zoetere wijnen vinden we al snel te zwaar. We zoeken naar verfrissing in ons glas!
We eten anders in de zomer, ons ritme is anders (langere avonden), we leven zelfs anders. Zomerwijnen vragen daardoor een hele andere smaak dan wijnen uit een kouder seizoen. Ze moeten passen bij zomerse gerechten, liefst iets minder alcohol bevatten om de zwaarte te verminderen en last but not least; ze moeten verkoelen!
Rode wijn in de zomer, kan dat?
We kiezen in de zomer massaal voor wit. Rood wordt geassocieerd met de herfst en de winter. Toch is dat niet nodig. Inwoners van zuidelijker gelegen landen nuttigen namelijk gerust het hele jaar door rode wijn. Dus ook in de zomer. In de zomer kies je echter wel voor een lichtere en gekoelde variant. Ook in dit geval geldt; een wijn wordt lichter met een lager alcoholpercentage.
Denk bijvoorbeeld aan een Spätburgunder, Beaujolais, Dolcetto of Pinot Noir. Kies in elk geval wijn uit landen met een 'koel' klimaat; Duitsland, Oostenrijk, Noord-Frankrijk, Noord-Italië, of ga gewoon voor een Nederlandse wijn.
Het koelen van jouw rode wijn gaat het best in een wijnklimaatkast of een wijnkoelkast. In beide blijft de wijntemperatuur constant. Een gekoelde rode wijn smaakt al zalig bij ongeveer 14 graden Celsius. Een rode wijn hoeft dus niet teveel afgekoeld te worden, maar dient wél gedronken te worden onder de 20 graden Celsius. Mocht je de fles na opening mee naar buiten willen nemen, of op tafel willen zetten om bij te kunnen blijven schenken en de wijn tóch op temperatuur willen houden. Maak dan gebruik van coolbags. Ideaal zijn ze. Ook voor witte wijnen natuurlijk.
Verkoelende witte wijn
Wat witte wijnen betreft kan je niet snel mis gaan. In de zomer drink je je wijn 'jong', met frisse fruittonen en wellicht zelfs met 'bubbels'. Een aantal mousserende wijnsoorten die erg goed in het zomerseizoen passen zijn Champagne, Prosecco, Cava en Sekt.
Liever zonder bubbels? Een Sauvignon Blanc of een Pinot Grigio is een heerlijke verkoeler op een hete dag. Chardonnay blijft de klassieker, maar de ene Chardonnay is de andere natuurlijk niet. Kies voor een exemplaar uit noorderlijker landen, dan zit je sowieso goed!
Rosé kan altijd
Waarmee je ook altijd goed zit is rosé. De ideale wijn in de zomer. Smaakvol, fris en zeer goed passend bij vrijwel alle gerechten. Deze zomerfavoriet koel je eenvoudig van tevoren in een wijnkoeler.
IJsblokjes in wijn
En dan de grote vraag; ijsblokjes in je wijn, een do of een don't?
Sommigen vinden het niet kunnen. De wijn wordt verdund en hierdoor verliest de wijn haar smaak, zo wordt gezegd. Toch zijn ze ideaal om je glas en dus je wijn meteen te verkoelen. Het kan immers ook een voordeel zijn dat de wijn frisser en dus lichter wordt. De wijn wordt beter 'doordrinkbaar' en dat is waar we in de zomer behoefte aan hebben.
Mocht je voor ijsblokjes willen gaan, kies dan voor zo groot mogelijke. Die smelten minder snel, maar verkoelen als de beste! Drink je je glas in een wat sneller tempo leeg, dan is het verkoelen van alleen de wijn in de fles wellicht genoeg. Met een handige wijnkoeler stick verkoel je jouw wijn, terwijl je deze schenkt.
Als tussen optie kan je natuurlijk altijd even een ijsklontje in je glas laten rondwalsen en deze er daarna weer uithalen met een lepel. Je glas gekoeld, maar geen verdunning van de wijn.
Zoveel mensen zoveel (wijn-) wensen. Hoe drink jij jouw wijn in de zomer?
(Bronnen: Gall&Gall | Fame.nl | Foodfocus)