In verband met de Black Friday drukte, zijn wij slechter bereikbaar dan normaal. Wij willen u vragen ons bij voorkeur te mailen. 
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service
Black Friday Sale! - 20% korting op alle Vinata artikelen bij Wijnklimaatkast.nl

De Nederlandse Wijncultuur

Nederlandse Wijncultuur
Wat zijn lekkere Nederlandse wijnen? Zijn die er wel? Hoe zit het eigenlijk met de Nederlandse wijncultuur? Praat je namelijk over wijn, dan gaat het al snel over wijnsoorten uit het buitenland. Ook bij de daadwerkelijke aanschaf van een fles rosé, wit, rood of bubbels wordt er vrijwel altijd gekozen voor een fles die niet afkomstig is uit Nederland. Maar waarom eigenlijk? Dat Nederland wel degelijk een wijncultuur heeft, lees je in deze blog.

Het ontstaan van wijnbouw in Nederland

Als je het over wijn hebt, of je zoekt in de slijter naar een lekkere nieuwe fles, dan gaat de voorkeur al snel uit naar een wijn uit het (zonnige) buitenland. Logisch wellicht, want dat is wat je kent en gewend bent. Maar jammer is het wél, want Nederlandse wijnen doen tegenwoordig vrijwel niet meer onder voor wijnen uit de 'bekende' wijnlanden.

Wijnbouw in Nederland

Ongeveer 10.000 jaar geleden is wijnbouw ontstaan in Iran of Irak. Door de Grieken werd dit gebied flink uitgebreid. Zo werd de kunst van het verbouwen van wijn al snel overgebracht naar de landen rondom de Middellandse Zee. Een paar stappen later op de tijdlijn brachten de Romeinen het naar onze Zuidelijke provincies. Dat was namelijk de grens van hun rijk. De soldaten die daar gelegerd waren hadden recht op één liter wijn per dag. Aangezien de aanvoer vanuit zuidelijker gebieden nogal moeizaam ging, werden er in provincies als Limburg en Brabant de eerste wijngaarden van Nederland aangelegd.

De neergang van de wijnbouw in Nederland

Rond de 14e en 15e eeuw vierde de wijnbouw in Nederland zijn hoogtepunt. Iedereen dronk wijn of bier omdat het water simpelweg niet betrouwbaar was door alle ziektes uit die tijd.

Helaas volgde er in de daarop volgende eeuwen een 'kleine ijstijd', ons klimaat was te koud geworden voor een goede groei van druiven. De wijnbouw was niet meer rendabel en bier werd de nieuwe volksdrank. Toen er ook nog eens druifluis kwam legde de Nederlandse wijnbouw volledig het loodje.

Wijngaard in Nederland

De Nederlandse wijncultuur bloeit weer op

Zo rond de jaren 70 van de vorige eeuw kwam de wijnbouw van eigen bodem weer beetje bij beetje op gang. Met name in de zuidelijke provincies startte men met het aanplanten van nieuwe gaarden. De wijn van die tijd wordt door kenners echter bestempeld als 'bocht'. Er was dus werk aan de winkel. Doordat het klimaat in Nederland beduidend koeler is dan het wijnklimaat in zonniger oorden, zijn daar mettertijd de druivenrassen op aangepast. De Merlot en de Cabernet Sauvignon werden bijvoorbeeld vervangen door druiven die beter bestand zijn tegen schimmelziektes. (Hybride druivenrassen) Deze wijndruiven kunnen af met minder zonuren en hebben een korter groeiseizoen nodig.

Het duurde nog tot de millenniumwisseling voordat er druivenrassen kwamen die niet meer onder deden voor de smaak van de klassieke druivenrassen. Pas in de jaren '90 en '00 kwamen o.a. de Regent, de Johanniter en de Merzling. Deze positieve ontwikkeling zette zich gelukkig voort en daardoor hebben we op dit moment een flink aantal professionele wijngaarden en daarmee een zeer noemenswaardige wijnproductie.

Qua smaak beginnen de Nederlandse wijnen een waardige competitie te voeren met buitenlandse wijnen, maar qua milieu vriendelijkheid loopt de Nederlandse wijnbouw zelfs flink voor. Ter vergelijking; klassieke buitenlandse rassen worden zo'n 20 keer per jaar bespoten, Nederlandse druiven slechts een paar keer per jaar. Het is dus zeer de moeite waard om eens een wijnproeverij bij te wonen of te organiseren met enkel Nederlandse wijnen.

Wijnproeverij

Nederlandse druivenrassen

Een aantal nieuw ontwikkelde druivenrassen die het zeer goed doen in onze Nederlandse wijncultuur zijn o.a.:

* Millot - Vergelijkbaar met een licht fruitige Beaujolais tot een zwaardere Bordeaux
* Rubens - Vergelijkbaar met Riesling-achtige wijnen
* Melody - Qua type zeer goed vergelijkbaar met Pinot Blanc-achtigen
* Solaris - Het best vergelijkbaar met Chardonnay
* Foch - Licht fruitige Beaujolais tot zware Bordeaux
* Regent - Rosé tot fruitige of zwaardere rode wijn, enigszins Merlot-achtig
* Rayon d'Or - Vergelijkbaar met Riesling wijnen

Nederlandse wijngaarden

Dat Nederlandse wijnen nog niet zo veelvuldig te verkrijgen zijn is je wellicht wel opgevallen. Slechts een aantal ervan kan je vinden in de Nederlandse supermarkt. Als je jouw wijnen bij de slijter koopt dan zul je er daar al meer vinden, maar bij de wijngaarden zelf, of online vind je natuurlijk het grootste aanbod! Wat bewaren betreft geldt voor Nederlandse wijnen hetzelfde advies als voor buitenlandse exemplaren. Een wijnkelder met wijnrekkenwijnklimaatkast natuurlijk ook!

Nederlandse wijnen

Wij hebben een overzicht gemaakt van een aantal bekende of bijzondere Nederlandse wijngaarden. Volgens kenners komen hier zalige wijnen vandaan. Het is slechts een greep, gezien het feit dat er in Nederland zo'n 300 wijngaarden zijn.

Nederlandse wijngaarden

Zoals je ziet hebben we wel degelijk een Nederlandse wijncultuur. De wijnen worden alleen niet in bulkoplages geleverd en gemaakt, vandaar dat de prijzen meestal wat hoger liggen.Echter is het zeer de moeite waard om ons eigen wijnproductie te leren kennen, te laten uitbreiden en de productie te stimuleren.

(Bronnen: Routedesvins | Wikipedia | AD)

 

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen