Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Kerstwijnen

Kerstwijnen
De Decembermaand is bij uitstek de periode waarin heerlijk uitgebreid getafeld wordt. Met familie of vrienden aan de dis, meerdere gangen, extra uitpakken wat gerechten betreft. December is de maand van de feestelijk gedekte tafels. Maar welke wijn drink je bij welk gerecht? Wat is een drank die het perfect doet als aperitief? Serveer je een Spaanse rode wijn of juist een Duitse Riesling tijdens een meer gangen diner? Van welke druivensoort maak je de zaligste rode wijnsaus? Een klein beetje voorkennis helpt je al een heel eind op weg tijdens de kerstdrukte!

Welke wijn drink je bij welke gang?

Een prachtig gedekte tafel, blinkende wijnglazen, luxe servies en een zalige fles die al klaarstaat in de wijnfleshouder.
Welke soort wijn je gaat schenken is afhankelijk van het soort maaltijd dat je bereidt en vooral van je eigen smaak en voorkeur.
Of je nou gaat gourmetten tijdens de kerstdagen, de fondue aanzet, of je volledig uitleeft op heerlijke meerdere gangen, een goede wijn als begeleider van je maaltijd is een must. Dus of het zeven soorten gaat, of slechts eentje, zorg dat de wijn je gerecht versterkt en andersom!

 

Kerstwijnen

 

Over het algemeen kan je de volgende wijn-regels in acht nemen:

Aperitief; Dit is het eerste wijntje van de maaltijd, deze drink je vooraf bij een kleine snack of bite, en is met name bedoeld om het hongergevoel te stimuleren. Een fris-zure wijn zorgt hiervoor. Vaak wordt gekozen voor een witte aperitief wijn, maar een rosé of hele lichte rode is ook een goede optie. Koolzuur heeft ook als eigenschap dat het de eetlust aanwakkert; een mousserende wijn wordt dan dus ook een goede keuze!
Hoofdmaaltijd; De wijn of wijnen die geserveerd worden bij de hoofdgangen zijn sterk afhankelijk van de inhoud van een recept, het soort keuken en zelfs de hoeveelheid van een gerecht. Welke smaak domineert het gerecht? Over het algemeneen laat je je door die laatstgenoemde vraag leiden bij het kiezen van een passende wijn. Verderop in deze blog lees je de meest voorkomende tips als het gaat om goede wijn-spijs combinaties.
Het dessert; Waar je bij de start van het maal nog kiest voor een eetlustopwekkende wijn, wil je tijdens het dessert iets dat de maaltijd op een goede manier afsluit. Je zit al vrijwel vol, dus een stroperige, vette wijnsoort dient vermeden te worden. Als afsluiter is een witte wijn de ideale optie. Lekker fruitig of zelfs een beetje zoet, afhankelijk van het soort nagerecht natuurlijk.

 

Welke wijn combineer je met welke spijs?

In eerste instantie is het het meest makkelijk om bij jouw wijnkeuze uit te gaan van het hoofdingrediënt van een gerecht. Maar ook de saus en de bijgerechten zijn van belang. Als je een stukje wild bereidt met een fruitige saus, vraagt dat om een andere wijnsoort dan wanneer je er een zware pepersaus bij serveert.

Om door de bomen toch nog een beetje het bos te kunnen blijven zien hebben we hier eenvoudig de meest voorkomende combinaties voor je opgesomd. Benieuwd welke wijnen er vallen onder termen als ‘fruitig’, ‘vol’ en ‘aromatisch’? In onze blog over wijnsoorten staat alles overzichtelijk uitgelegd!

 

Het gerecht heeft een hoog smaakgehalte... Je serveert daar dan een wijn bij met een intense smaak. Hetzelfde geldt andersom, een licht gerecht wat smaak betreft, komt het best tot zijn recht met een lichte frisse wijn.
Bij schaal- en schelpdieren... De delicate, zilte smaak van een gerecht als dit komt extra tot uiting met een droge witte wijn met goede zuren.
Een gerecht met vis... Hoe vetter de vis, hoe rijker en voller de wijn. Bij vis drinkt men over het algemeen witte wijn, liefst droog, maar een wat vollere variant is soms ook zalig.
Lekker stukje vlees erbij... Bij wit vlees serveer je over het algemeen een witte, of een zachte frisse rode wijn. Dit zou ook een fruitige rosé kunnen zijn. Zorg in ieder geval dat de wijnsoort niet teveel tannines bevat, dit wordt in combi met het witte vlees al snel wrang. Als het om rood vlees gaat, dan is een stevig glas rode wijn juist weer een aanrader. Een lekkere kruidige wijn als dat even kan, het liefst hout gelagerd.
Wildgerechten... Wildgebraad is op te delen in vederwild en haarwild. (Denk aan fazanten en bijvoorbeeld hert) Bij vederwild kan zowel rood als wit, afhankelijk van de bijgerechten en de bereidingswijze. Je kiest in dit geval wel voor een stevigere wijnsoort. Lekker kruidig en vol, met goed veel smaakfacetten. Ga je voor haarwild? Neem dan een rode wijn, een port zou ook kunnen. Als de wijn maar robuust is en niet ondergesneeuwd wordt door de krachtige smaken van het gerecht.
Een gerecht met pit... (pittige recepten) Alles kan, wit, rood, rosé, als de wijn maar goed kruidig is en wellicht een zoetje bevat!
Een lekkere pasta... Je kiest bij romige, smeuiige gerechten voor zachte wijnen die een ‘rond’ gevoel in je mond achterlaten. Dit kunnen zowel witte, als rode varianten zijn. En bij een licht pasta gerecht past zelfs een mousserend wijntje perfect!
Je gaat voor een zuur gerecht... Deze gerechten geven een strak mondgevoel, hierbij serveer je het best een (witte) of mousserende wijn met een hoge zuurgraad.
Groenten... Lichte salades en rauwe groenten doen het perfect met droge, fruitige witte wijn. Bij gegrilde groenten passen zowel witte, rode als rosé wijnen. Zorg dat de wijn een zoetje heeft en niet te droog is. Kook of bak je de groenten? Dan is het afhankelijk van het soort groente. Bij stevige, 'winterse' groenten past in principe een stevige rode wijn. Bij lichtere, zomerse groenten sluit dan logischerwijs een witte wijn beter aan.
Oer-Hollandsche stamppotten... Kies voor een rode wijn met donkere fruittonen, deze hoeft niet enorm stevig te zijn en mag best een soepeler dronk hebben. Toch liever wit? Kies dan voor een houtgerijpt exemplaar.

 

Meestal wordt er uitgegaan van het evenwicht tussen een gerecht en de wijn, echter is het ook een goede optie om soms eens goed te contrasteren! Denk maar eens aan een zoute kaas in combinatie met een zoete rode wijn. En heb je al eens stilgestaan bij de drinktemperatuur van rode wijn en witte wijn? Dit aspect is ook zeer van invloed op hoe de smaken van een wijn tot hun recht komen.

 

Wijn en Spijs Combinaties


Wijnrecepten

Wijn wordt natuurlijk niet enkel en alleen gedronken. Er zijn ontzettend veel heerlijke gerechten waar wijn in verwerkt wordt. De winter is daar bij uitstek de periode voor; wat dacht je van draadjesvlees gegaard in rode wijn, rijke pasta’s met witte wijnsauzen, stoofpeertjes in rode wijn saus.
Want het kan natuurlijk ook zo zijn dat je juist de wijnen al gekozen hebt, maar er nu nog de gerechten bij moet bedenken. Geen probleem, bovenstaande tips werken gelukkig ook andersom.
En mocht je nog receptinspiratie willen opdoen, check dan vooral even onze blog met Wijnrecepten (Deel 1).
Fijne dagen! En vergeet niet te blijven proeven tijdens het koken!

Opmerkingen

Geen opmerkingen