Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service

Wat zijn de bekendste wijn- en druivensoorten?

Bekendste wijn en druivensoorten
Elke wijn heeft een unieke eigen smaak. Deze smaak wordt bepaald door de manier van rijpen, de specerijen die worden toegevoegd, maar vooral door de druivensoort waar de wijn van gemaakt wordt. Elk druivenras heeft een eigen smaakprofiel. Maar er zijn zo enorm veel druivensoorten... Hoe onderscheid je deze qua smaak? En wat zijn de bekendste druiven en bijbehorende wijnsoorten?

Het verschil in smaak (en kleur) tussen witte en rode wijn

Bij iedere gelegenheid en bij elk gerecht past een andere wijn. Vaak is de keuze voor een bepaalde wijnsoort ook nog afhankelijk van het jaargetijde; de temperatuur heeft immers invloed op de smaakbeleving.

De smaak van de wijn hangt dus af van de gebruikte druiven. Witte wijnen zijn vaak zachter van smaak en het mondgevoel van een rode wijn is veel robuuster en kan soms zelfs even wennen zijn. Het verschil qua smaak tussen een witte en een rode wijn wordt veroorzaakt door tannine. Tannine zit in de pitjes en de schil van de druif. Tijdens de fermentatie (gistingsproces) van een rode wijn of een rosé blijft het druivensap in aanraking met de schilletjes, pitjes en steeltjes van de druif. Vandaar ook de rode kleur. Tijdens het productieproces van een witte wijn worden deze schilletjes en pitjes juist direct verwijderd.

Wijngaard

Rode wijn wordt gemaakt van blauwe druiven. Hoe langer de schilletjes mee zijn gegist, hoe roder de kleur van de wijn. Witte wijn wordt doorgaans verkregen van witte druiven (hoewel deze ook van blauwe druifsoorten gemaakt kunnen worden).

Natuurlijk wordt niet elke wijn van maar één druivensoort gemaakt. Er zijn ook veel heerlijke 'blends'; combinaties van verschillende druivensoorten in één fles.

Bekendste witte wijn- en druivensoorten

Om door de bomen het bos nog een beetje te kunnen zien en om de bekendste witte wijnsoorten te leren kennen én herkennen, zijn deze opgedeeld in 3 smaakprofielen.

  • Zoet
  • Fris en Droog
  • Vol en Droog
 
Witte wijnsoorten
Zoet:

Zoete wijnen combineren zeer goed met nagerechten (met name de machtigere varianten zoals chocoladetaart) en kaasplateaus. Een zoete wijn leent zich uitstekend voor een eerste kennismaking met wijn.

Bekende druiven in dit smaakprofiel zijn de Chenin Blanc en de Moscato.

Fris en Droog:

Bij lichte gerechten doet een frisse, wat strakkere witte wijn het goed. Ook als tegenhanger voor een pittig gerecht, of bij warme temperaturen kan een frisse droge wijnsoort de ideale keuze zijn.

Bekende druiven in dit smaakprofiel zijn de Sauvignon Blanc, de Pinot Grigio (Gris), de Pinot Blanc en Grüner Veltliner.

Vol en Droog:

Deze goudkleurige wijnen zorgen voor een 'vol' mondgevoel, waardoor ze uitermate goed passen bij bijvoorbeeld visgerechten en gevogelte. Maar ook als borrelwijn, later op de avond met wat hapjes erbij, is deze wijnsoort erg geschikt.

De bekendste druiven die voor volle droge wijnen zorgen zijn de Chardonnay en Viognier.

Bekendste rode wijn- en druivensoorten

Ook bij rode wijnen worden voor het gemak 3 smaakprofielen gehanteerd.

  • Licht
  • Soepel
  • Robuust
rode wijn
Licht:

Deze rode wijnsoort is het meest toegankelijk. Omdat deze wijn makkelijk te drinken is, is het van belang dat deze niet genuttigd wordt bij gerechten die de smaak van de wijn zouden kunnen overstemmen. Lichte pastagerechten en gegrild gevogelte zijn goede voorbeelden waarbij dit smaakprofiel goed tot zijn recht komt.

De bekendste wijn- en druivensoorten zijn in dit geval de Merlot en de Pinot Noir.

Soepel:

Gerechten met een duidelijkere smaak doen het altijd goed met wat soepeler rode wijnsoorten. Denk hierbij aan vleesgerechten met een krachtige smaak en pasta's met volle sauzen.

De Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Shiraz en blends (een combinatie van bijvoorbeeld Merlot en Carbernet) zijn bekende wijnsoorten in deze smaakcategorie.

Robuust:

Omdat deze wijnsoort een stuk krachtiger is en vele tonen bevat, is deze meestal niet meteen geschikt voor de beginnende wijndrinker. Deze wijn leent zich perfect voor 'zware' gerechten, zoals wildgebraad, stoofschotels en winterkost.

Bekende complexe rode wijnen zijn Barolo, Malbec en Grands Crus Classés.

Smaken van druivensoorten
Bubbelwijnen:

Bij mousserende wijnen (bubbels!) heeft de smaak en in welke smaakcategorie de wijn thuishoort, volledig te maken met de gekozen manier van gisten. De drie soorten 'bubbels' zijn cava, prosecco en champagne. Deze wijnsoorten zijn verkrijgbaar in zoet, fris, licht, robuust en alles daartussenin.

Word een kenner!

Hoe meer ervaring er opgedaan wordt in het proeven en vergelijken van verschillende wijn- en druivensoorten, hoe duidelijker de verschillen te ervaren zullen zijn.

Het loont dus om verschillende wijnsoorten op voorraad te hebben, omdat niet elk gerecht of elke gelegenheid om hetzelfde smaakprofiel vraagt.

Om het smaakbehoud van de voorraad wijn zo goed mogelijk te waarborgen kunnen de flessen wijn het best bewaard worden in een wijnklimaatkast. De druif komt door de constante ideale temperatuur het best tot zijn recht en heeft nog steeds haar eigen karakteristieke, typische smaak zodra de wijn geserveerd wordt.

Santé!

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen