In verband met de Black Friday drukte, zijn wij slechter bereikbaar dan normaal. Wij willen u vragen ons bij voorkeur te mailen. 
Invouwen
 

2 jaar fabrieksgarantie

Wij komen altijd met een passende oplossing indien een wijnklimaatkast defect is of niet naar behoren functioneert.

 

Goede prijs-/kwaliteitverhouding

Vanuit onze eigen fabriek waarborgen wij de kwaliteit en worden onze wijnklimaatkasten uitvoerig getest.

 

Levering op gewenste dag

Kies ervoor om de wijnklimaatkast te laten leveren wanneer het jou uitkomt. Op werkdagen voor 15:00 uur besteld? Indien gewenst wordt de wijnklimaatkast de volgende werkdag al geleverd!

Voordelen inklappen
  • ✔ 2 jaar fabrieksgarantie
  • ✔ Goede kwaliteit voor een passende prijs
  • ✔ Levering op gewenste dag
  • ✔ Professionele service
Black Friday Sale! - 20% korting op alle Vinata artikelen bij Wijnklimaatkast.nl

Alcoholvrije wijnen

Alcoholvrije wijnen
Niet eens alleen tijdens dry january, ook gewoon op andere momenten zou het zomaar voor kunnen komen dat je kiest voor alcoholvrije wijn. Een nadeel van wijn met alcohol is de negatieve invloed hiervan op de gezondheid. De alcoholvrije variant lijkt uitkomst te bieden. Maar smaakt de inhoud van je wijnglas dan nog wel zoals je gewend bent en… mag deze drank eigenlijk nog wel ‘wijn’ genoemd worden?

Wijn zonder alcohol

Het klinkt een beetje tegenstrijdig, alcoholvrije wijn. En dat is het natuurlijk ook. De officiële definitie van wijn luidt: ‘Wijn is een alcoholische drank die ontstaat door het vergisten van het sap van druiven’. (bron: Encyclo.nl) En bij alcoholvrije wijnen ontbreekt dus net dat aspect; de alcohol.
Volgens de Europese Wetgeving mag alcoholvrije wijn maximaal 0,5% alcohol bevatten. Aangezien er bij de meeste productieprocessen toch altijd een minimale hoeveelheid alcohol achterblijft, kan er beter gesproken worden van alcoholarme wijn. De flessen waar echt geen druppel alcohol meer inzit worden aangeduid met 0,0%.

Hoe wordt alcoholvrije wijn gemaakt?

In eerste instantie wordt de wijn op de gangbare manier gemaakt. In onze blog ‘wat zijn de bekendste wijn- en druivensoorten’ kan je lezen hoe dit productieproces in zijn werk gaat. Daarna is het zaak om de alcohol uit de wijn te halen.

 

Wijn maken


Vroeger gebeurde dat doormiddel van het verhitten van de wijn. De alcohol verdampte dan en wat er overbleef werd verkocht als ‘alcoholvrije wijn’. Het grote nadeel van dit proces was dat de wijn gekookt of gebakken ging ruiken en zelfs smaken. Ook verdampte niet enkel de alcohol, belangrijke smaakaspecten vervlogen ook en gingen op deze manier verloren.

Tegenwoordig gaat dit proces op een hele andere manier. Er komt steeds meer vraag naar 0,0% wijn, waardoor er steeds betere technieken worden ontwikkeld en de alcoholvrije wijnsoorten steeds beter gaan smaken. Andersom is dit natuurlijk ook het geval; doordat de technieken steeds beter worden, wordt alcoholvrije wijn een steeds beter alternatief!

Wijnglazen

 

Wijn ontdoen van alcohol

• Vacuum distillatie; Op kamertemperatuur wordt de wijn vacuum gezogen en door deze lage druk verdwijnt de alcohol uit de wijn. Vitamines, mineralen, suikers en zuren blijven hierdoor behouden, omdat deze niet verdampen, zoals bij verhitting het geval was. Helaas is er ook bij deze techniek nog wel steeds verlies van aroma’s. Hierdoor verliest de wijn zijn originele smaak. Aroma’s worden later kunstmatig toegevoegd, toch is dit natuurlijk anders dan wanneer de wijn zijn oorspronkelijke tonen had gehouden.
• Membraan filtering; Dit is veruit de meest populaire methode om alcohol uit wijn te filteren. Omgekeerde osmose werk door middel van een dun filter (membraan) waardoor de alcohol bij lage temperatuur uit de wijn wordt onttrokken. Ook in dit geval kan er niet voorkomen worden dat er aroma’s verdwijnen uit de oorspronkelijke drank.

 

Alcoholvrije wijnen

Is alcoholvrije wijn lekker?

Omdat we nu dus gebruik maken van andere technieken dan vroeger, wordt de smaak van alcoholvrije wijnen steeds beter. Vaak is de smaak zoeter dan van een reguliere rode of witte wijn, dit komt omdat deze tonen in de alcoholhoudende varianten minder naar voren komen. 

Wel is de smaak nog steeds anders. De aroma’s die toegevoegd zijn, zijn niet de oorspronkelijke aroma’s van de druiven zelf. Daarnaast heeft alcohol zelf heeft ook invloed op de smaak;
• Het vermindert het ruwe mondgevoel wat veroorzaakt wordt door tannine;
• Geeft wijn ‘body’, vooral bij droge wijnsoorten;
• Het maskeert de intensiteit van andere aroma’s, waardoor er balans ontstaat;

Bij het ontbreken van alcohol valt dit dus weg. Dit wordt echter opgevangen door het ontwikkelen van aroma’s die steeds dichter in de buurt komen van de natuurlijke aroma’s in wijn. Ook plukken de boeren de druiven voor alcoholvrije wijn eerder in het jaar, waardoor de sappen minder suiker bevatten. Er hoeft daardoor minder alcohol uit de wijn gefilterd te worden.

Is alcoholvrije wijn gezond?

Hoewel de smaak vaak een stuk zoeter is, is de wijn zelf ‘gezonder’ te noemen dan een standaard glas rode of witte wijn. Sowieso al om het feit dat het niet de nadelige gezondheidseffecten van alcohol bevat. Maar daarnaast bevat alcoholvrije wijn ook nog eens minder calorieën dan z’n alcoholrijke tegenhanger. Alcoholvrij bevat ca. 20 kcal per 100ml en alcoholische wijn bevat zo’n 83 kcal per 100ml.

Calorieën in Wijn


Hoe serveer je alcoholvrije wijn?

Over het algemeen is deze wijnsoort zoeter dan de inhoud van een reguliere fles. Gekoeld serveren heeft dus de voorkeur. Welke temperatuur de ideale is, is afhankelijk van het soort wijn. Gaat het om een witte, een rosé, een mousserende of een rode wijn? Elke soort vraagt om een eigen temperatuur. Welke dat is kan je lezen in de blog ‘De invloed van temperatuur op wijn'. Echter in het geval van alcoholvrije wijnen wordt geadviseerd een rode wijn net zo te behandelen als een witte. Ook gekoeld dus!


Wissel je het liefst af tussen rood en wit en wellicht zelfs tussen alcoholisch en alcoholvrij? Dan is een wijnklimaatkast met twee temperatuurzones een uitkomst. Welke wijn je ook wilt aanbreken, alles altijd op temperatuur!
En mocht je jouw favoriete wijn ijskoud willen serveren (erg lekker bij alcoholvrije exemplaren), serveer de wijn dan eens in een van onze wijnkoelers!
Santé!

 

Opmerkingen

Geen opmerkingen