Wie op zoek is naar een wijnklimaatkast zal wat betreft koeling twee typen tegen komen, namelijk wijnklimaatkasten met compressor koeling en thermo-elektrische koeling. De meeste wijnklimaatkasten in ons assortiment zijn voorzien van de compressor koeling. Maar waarom is dat zo, hoe werkt het en wat zijn de voordelen van dit type koelsysteem? Dat leggen we in deze blog graag uit.
De werking
Om de juiste temperatuur in de wijnklimaatkast te creëren is vanzelfsprekend een koeler nodig, dit gebeurt nou eenmaal niet vanzelf. Maar de manier waarop de wijnklimaatkast gekoeld wordt kan verschillen. Er zijn namelijk twee verschillende koelsystemen die worden toegepast, namelijk thermo-elektrisch - ook wel bekend als Peltier - en compressor koeling. Laatstgenoemde is de meest toegepaste techniek en komt overeen met de koeling voor koelkasten.
Voor de werking van compressor koeling wordt er in principe gebruik gemaakt van een natuurkundig verschijnsel waarbij warmte nodig is voor het verdampen van een vloeistof en dat voor het condenseren van een gas tot vloeistof warmte moet worden afgevoerd.
De koeling ontstaat door het verdampen van een koelmiddel in een verdamper (warmtewisseling). In de verdamper verdampt de vloeistof en vormt zicht tot een gas. Tijdens dit proces is warmte nodig die uit het klimaatkast interieur wordt onttrokken met als gevolg dat de temperatuur in de klimaatkast daalt. Het verdampte gasvormige koelmiddel wordt bij een lage verdampingsdruk uit de verdamper afgezogen en door de compressor samengeperst door een hogere druk, de condensatiedruk. In de condensor wordt het gas door de hoge condensatiedruk vloeibaar gemaakt. Tijdens dit proces worden de gassen door de hoge druk gecondenseerd tot een vloeistof. De warmte die hierbij ontstaat wordt door de condensator aan de omgeving afgegeven. De ontstane vloeistof wordt onder hoge druk via een expansieventiel weer in de verdamper gespoten. Tijdens dit proces expandeert de vloeistof, waardoor de verdampingsdruk afneemt en het verdampingsproces zich weer opnieuw afspeelt.
Om het even te illustreren is bovenstaand geschetste koelproces te vergelijken met de volgende situatie: Als u met warm weer in de zee of het zwembad hebt gezwommen en uit het water komt, dan begint u te rillen, ook al is het 30 graden. Dit komt doordat het water, zo gauw het begint te verdampen van de huid, warmte onttrekt uit uw lichaam. Als gevolg hiervan krijgt u het koud. Er treedt dus koeling op als gevolg van verdamping. Hetzelfde gebeurt dus eigenlijk in de wijnklimaatkast. De compressor koeltechniek creëert dus eigenlijk geen kou die de wijnklimaatkast inkomt, maar er wordt juist warmte aan de klimaatkast en de inhoud onttrokken welke aan de omgeving wordt afgegeven. Daarom is het ook belangrijk om de ventilatie roosters niet te bedekken, zodat de warmte gemakkelijk weg kan komen.
Verdeling van de wijnflessen
Bij onze wijnklimaatkasten voorzien van compressor met fan bevindt het koelsysteem zich aan de onderzijde met een warmteafvoer aan de voorzijde. Dit maakt ze geschikt om in te bouwen. Een klein deel van deze warmte die vrijkomt zal via de bodem de kast binnendringen. Onderin de wijnklimaatkast is het daardoor altijd wat warmer dan bovenin. Om deze reden bevindt de zone voor rode wijnen zich dan ook onderin en de zone voor witte wijnen bovenin. Actieve ventilatoren zorgen ervoor dat de luchttemperatuur in de zones van de wijnklimaatkast gelijkmatig verdeeld wordt. Wanneer u de wijnflessen in de wijnklimaatkast gaat leggen, raden we om deze reden dan ook aan om de flessen gelijkmatig over de plateaus te verdelen. Leg flessen die net wat warmer geserveerd mogen worden helemaal onderin. Schaf ook altijd een model aan met wat meer capaciteit dan u nodig heeft. Bijvoorbeeld een model voor 51 flessen met RVS deur.
De voordelen ten opzichte van Peltier
Kleine modellen zijn veelal voorzien van Thermo-elektrische (Peltier) koeling. Deze techniek is compact en goedkoop om toe te passen. Echter voor grotere wijnklimaatkasten is Peltier minder geschikt. Daarom wordt er voor de grotere modellen altijd gebruik gemaakt van compressor koeling. Het is een zeer betrouwbare en een krachtigere koeltechniek met een veel groter temperatuurbereik. Peltier koeling is niet krachtig genoeg om een grote wijnklimaatkast te koelen en wordt daarmee ook minder energiezuinig. Tevens zijn Peltier modellen niet geschikt voor inbouw, want de motor bevindt zich aan de achterzijde en kan maximaal 14 graden koelen ten opzichte van de omgevingstemperatuur. Hiermee zijn ze dus ook minder geschikt om in de buurt van een warmtebron zoals een droger te plaatsen.
De plaatsing
Onze wijnklimaatkasten met compressor koeling zijn dus geschikt voor zowel vrijstaande plaatsing als voor inbouw. Plaats een wijnklimaatkast wel altijd in een ruimte met een normale kamertemperatuur zoals in huis, de kantine of in het restaurant. Wilt u hem liever in de garage of kelder hebben staan, kies dan voor een model van Climadiff voorzien van winterfunctie. De voordelen van deze winterfunctie kunt u lezen in onze vorige blog: Wijnklimaatkast winterfunctie.