U heeft een gezellige avond gehad met vrienden of familie, maar de fles wijn is nog niet helemaal leeg. U zet de fles wijn in de koelkast om de wijn op een later moment op te drinken. Maar elke keer komt dan weer dezelfde vraag naar boven borrelen. Hoe lang is de geopende fles wijn eigenlijk houdbaar? En hoe zit het met die goede fles wijn die er al jaren ligt onder een laag stof? Vaak is het een raadsel. We zijn tegenwoordig zo gewend geraakt aan de uiterste houdbaarheidsdatum die op de verpakking van levensmiddelen vermeld staat, maar bij een fles wijn ontbreekt deze. Er staat een jaartal op van het jaar dat de betreffende druiven zijn geoogst, maar deze vertelt ons niet wat de houdbaarheid van de wijn is. In deze blog gaan we verder in op over de houdbaarheid van wijn.
Direct consumeren of laten liggen?
Wijn, wat kan het soms lekker zijn. Maar dit is lang niet altijd zo. Soms trekt u een fles wijn open, maar het smaakt nergens meer naar. De fles heeft gewoon te lang of onder verkeerde omstandigheden gelegen.
Als u een fles wijn gaat kopen, koop deze dan niet om jaren te bewaren. Als u een fles wijn koopt in bijvoorbeeld de supermarkt of bij de slijterij, dan is deze klaar om gedronken te worden. Tegenwoordig worden de meeste wijnen gemaakt voor een snelle consumptie. Dit heeft als voordeel dat u de fles wijn meteen kunt openen om te genieten van een lekker glas wijn, maar het heeft als nadeel dat de wijn minder lang houdbaar is. Een (betaalbare) fles wijn is doorgaans (ruim 90% van alle wijnen) circa 2 jaar houdbaar. Echter een veel gehoord advies is om de fles binnen een jaar te consumeren. De meeste wijnen worden er gewoon niet beter op als u ze bewaart. De houdbaarheid van een dichte fles wijn hangt af van de druifsoort, het verwerkingsproces en het klimaat. Wilt u ze toch voor langere tijd bewaren, zorg dan voor een goede wijnkelder of wijnbewaarkast. Een wijnkelder of speciale bewaarkast voor wijn, bewaart wijn onder de meest ideale omstandigheden. Ze kunnen er in alle rust rijpen en op smaak komen.
Slechts een heel klein deel van de wijn wordt er beter op door de wijn te bewaren. Maar dit zijn in het algemeen de duurdere wijnen die niet in de supermarkt verkrijgbaar zijn. Klik hier voor een overzicht van klassieke bewaarwijnen.
Wat is het verschil in houdbaarheid van rode wijn en witte wijn?
Rode wijnen zijn in de regel beter geschikt om even te bewaren dan witte wijnen en rosé. In de regel is de houdbaarheid rode wijn dus langer dan houdbaarheid witte wijn.
Als u een fles witte of rosé wijn koopt in de supermarkt, kies bij voorkeur dan voor een zo jong mogelijk jaartal. Bij goede bewaar wijnen staat er vaak op het etiket wel vermeld hoelang u de wijn het beste kunt bewaren. Maar kies dan wel voor een goede bewaarplaats als een wijnkelder of wijnbewaarkast.
Ook voor mousserende wijn, zoals champagne en prosecco, geldt dat deze pas op de markt worden gebracht als ze op dronk zijn.
Niet te lang wachten dus met het (voorzichtig) ontkurken van die fles met bubbels.
Wat is de houdbaarheid van een geopende fles wijn?
Soms komt een fles niet helemaal leeg. Het is dan zonde om de resterende wijn wat nog in de fles zit weg te gooien. Maar hoe lang is een geopende fles wijn nog goed? Zo gauw de fles geopend is, dan komt er zuurstof bij de wijn, en zuurstof heeft een negatief effect op de wijn, want het zorgt voor oxidatie. De wijn veroudert dus snel en bederft. Hoe meer zuurstof erbij komt, des te sneller gaat de wijn oxideren. Dit houdt dus ook in, hoe leger de fles, des te meer zuurstof erbij kan komen.
U kunt ervan uitgaan gaan dat wijn na het openen ongeveer twee dagen goed blijft in de koelkast. Dit geldt voor zowel rode als witte wijn. Door de lage temperatuur in de koelkast wordt het oxidatieproces vertraagd.
Door gebruik te maken van een automatische wijnstopper (vacuüm wijnstop), kunt u de bewaartermijn met nog een paar dagen verlengen. Een vacuüm wijnstopper zorgt ervoor dat de zuurstof aan de fles wordt onttrokken.
Houd rekening met de juiste bewaarplek
Om optimaal gebruik te maken van de bewaartermijn is het wel ontzettend belangrijk om de flessen op de juiste plek te bewaren. Bewaar de flessen wijn altijd uit de zon op een plek waar een constante temperatuur heerst en waar geen trillingen zijn.
Dit kan een wijnkelder zijn, maar als u deze niet heeft is een wijnklimaatkast de oplossing.
Een wijnkoelkast of wijnklimaatkast zorgt ervoor dat de wijn onder ideale omstandigheden wordt bewaart. De fles ligt in een trillingvrije omgeving met een goede luchtcirculatie. UV licht heeft geen schijn van kans. Met dank aan de zelf in te stellen temperatuur, die altijd constant is, heeft u de mogelijkheid om het ideale klimaat voor uw wijn te bepalen. Een exemplaar met twee temperatuur zones geeft u de mogelijkheid om bijvoorbeeld rode en witte wijn apart van elkaar te bewaren met voor elk de geschikte bewaar- en serveertemperatuur.
Hoe lang blijft champagne goed?
Champagne kan, net als wijn, voor een lange tijd bewaard worden mits de condities goed zijn. De fles is niet voorzien van een houdbaarheidsdatum, het jaartal dat erop staat is het oogstjaar van de druiven. Om champagne nog jaren goed te bewaren legt u de fles horizontaal, op een trillingsvrije plek in het donker met een constante temperatuur tussen de 10 en 12 graden Celcius.